Jdi na obsah Jdi na menu

Krmivo

 

Správné složení krmné dávky a obsah vitamínů je základ úspěchu v každém chovu. Má vliv na celkový zdravotní stav ptáků, kvalitu a lesk jejich opeření, správný vývin mladých atd.

Základ tvoří ve většině chovů směs semen. To však nestačí a musíme ji doplnit o pravidelné dávky ovoce a zeleniny téměř všeho druhu. Nemělo by chybět ani zelené krmivo, ze kterého papoušci preferují hlávkový salát. Ten ale obsahuje velké množství vody a ptáky nafukuje, proto předkládáme jen malé dávky. Vhodné jsou nejrůznější druhy plevelů natrhané na louce, zejména pak smetanka lékařská (pampeliška), kterou moji ptáci berou nejraději. Ve velké oblibě mají také vlašské ořechy. Ty podávám, ale také pouze v malém množství pro jejich vysoký obsah tuku. Samozřejmostí je stálý přístup k čisté vodě a písku na trávení, případně gritu. Ten je obzvlášť vhodný pro samice před a v době snášky, protože příznivě působí na utváření vaječné skořápky. V době mláďat předkládám vaječnou míchanici, kterou obohacuji různými vitamíny, nejčastěji přípravky Roboran pro exoty, SupervitD a NutriMIX. Do míchanice lze přidat také nastrouhaná mrkev. Celková struktura musí být drobtovitá s přiměřenou vlhkost.

Papoušci májí také na rozdíl od ostatních ptáků potřebu neustále něco oštipovat, proto jim pravidelně poskytuji čerstvé větvě stromů, nejlépe ovocných. Má to své výhody. Papoušek se při pokusech o oštipování kůry zabaví a nedojde tak z dlouhé chvíle k vytrhávání vlastního peří. Toto však nemusí být vždy zcela pravda, protože příčin samoškubání je více. Další výhodou je neustálý pohyb ptáka, který si tak udržuje dobrou kondici.

Při nákupu krmiva dávám pozor, abych nekoupil zrniny staré, nažloutlé a nesmí mít zatuchlou vůni a neměly by obsahovat větší množství prachu. Ze zrnin papouškům předkládám proso, oves, slunečnici, kardi, řepku, pšenici, mák, lesknici, pohanku. Všechno i v naklíčeném stavu, zejména v jarních měsících. Klíček obsahuje spoustu vitamínů E, což ptáky stimuluje k hnízdění.

Pro většinu papoušků platí, že ze semen s největší oblibou přijímají slunečnici, a o ostatní předložené krmivo nejeví zájem. Slunečnicové zrno obsahuje velké množství oleje a obzvlášť v omezeném prostoru je to pro ptáka téměř jistá smrt. Sám jsem na to před léty doplatil u samice rosely pennant, která přestala létat, a ztrácela peří. Pitva poté prokázala, že uhynula na selhání jater. Mohla za to slunečnice. V té době jsem krmil pouze černou. Teď předkládám raději žíhanou nebo bílou, která takové množství oleje neobsahuje. Náchylní jsou na ni hlavně australští papouškové. Dohady chovatelů o krmení slunečnicí jsou nekonečné. Podle mě je vcelku jedno jestli krmím černou nebo bílou, důležité je nepředkládat velké množství.

Žádný chov se dnes neobejde bez podávání vitamínových přípravků. Ať už v tekuté nebo práškové podobě. Přijímání je jistější u tekuté formy s možností zředění s vodou. V dnešní době je na našem trhu velké množství kvalitních přípravků s různým obsahem vitamínů, tak je zcela na chovateli, kterému dá přednost.

imagesca9nafnw.jpg